Zakończono pierwszy etap rewitalizacji zamku w Ząbkowicach Śląskich - ZabkowickieInfo.pl

Zakończono pierwszy etap rewitalizacji zamku w Ząbkowicach Śląskich

Zakończono pierwszy etap rewitalizacji zamku w Ząbkowicach Śląskich. W związku z tym Ząbkowickie Centrum Kultury i Turystyki ogłosi niebawem przetarg na dzierżawę lokalu użytkowego. Sprawdź postępy pracy.
pixabay.com

Zamek przechodzi rewitalizację w ramach zadania inwestycyjnego p. n.: Śladami wspólnej średniowiecznej historii. Remont rozpoczął się 11 stycznia, gdy budynek został oddany w ręce Wykonawcy – Przedsiębiorstwu Budowlano-Konserwatorskiemu Castellum Sp. z o. o.

Wykonawca inwestycji zobowiązał się do wykonania robót budowlanych polegających na remoncie i dostosowywaniu zamku na cele użytkowe – trasa turystyczna i pomieszczenia ekspozycyjne wraz z lokalem użytkowym.

W związku z zakończeniem pierwszego etapy rewitalizacji Ząbkowickie Centrum Kultury i Turystki niebawem ogłosi przetarg na dzierżawę lokalu użytkowego z przeznaczeniem na prowadzenie działalności gastronomiczno-rozrywkowej.

Inwestycja warta 4,4 mln złotych

Zakres pierwszego etapu obejmował prace związane z:

  • pokryciem dachu i obróbki blacharskie
  • montaż stolarki okiennej i drzwiowej
  • dostosowanie obiektu do warunków technicznych jakim powinny odpowiadać budynki tj. wprowadzenie instalacji elektrycznej, zasilającej i oświetlenia, zapewnienie wentylacji pomieszczeń, założenie urządzeń grzewczych, instalacji wodociągowej i odprowadzenia ścieków i wód opadowych,
  • uzupełnienie wystroju architektonicznego pomieszczeń objętych zakresem opracowania
  • wykonanie przyłączy wod-kan i energetycznego.

Projekt Śladami wspólnej średniowiecznej historii jest współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Interreg V-A Republika Czeska – Polska 2014-2020. Partnerem wiodącym jest Gmina Ząbkowice Śląskie, a partnerem po stronie czeskiej Sdružení pro Vízmburk, z.s.

Więcej z ZabkowickieInfo.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *